Is stress besmettelijk?

Wist je dat stress besmettelijk is?
Stress kan, net als verkoudheid, van de ene op de andere persoon overslaan. Meestal gebeurt dit onopvallend, omdat de meeste mensen te druk zijn om het op te merken. Uit een grootschalig Duits onderzoek: “Dein Stress ist auch mein Stress” – Max Planck, blijkt dat stress besmettelijk is.
Tijdens deze test moesten de proefpersonen verschillende taakjes en interviews verrichten, terwijl twee analisten hun prestaties analyseerden. De druk lag hoog. Het stressniveau werd gemeten door naar de cortisolwaarden van de deelnemers te kijken. Cortisol is een stofje dat wordt aangemaakt wanneer we ons in een stressvolle situatie begeven. Cortisol zorgt ervoor dat we beter met de situatie om kunnen gaan. Een aparte groep proefpersonen kreeg de simpele taak om te kijken naar de gestreste deelnemers. Wat bleek? Ruim een kwart van hen kreeg ook verhoogde cortisolwaarden. Als je dus naar iemand kijkt die in een stressvolle situatie zit, maakt je lichaam ook het stresshormonen aan.

Denk aan dat √©ne moment op 11 juli in het jaar 2010… In Johannesburg ging Arjen Robben tijdens de WK-finale in z’n eentje op Iker Casillas af en had Nederland naar de 1e wereldtitel ooit kunnen schieten. Iedereen zat op dit moment op het puntje van de stoel en had bijna hetzelfde stressniveau als Robben dat waarschijnlijk had. Kortom, door gestresste mensen om je heen kan er een sneeuwbaleffect ontstaan.