De geschiedenis van massage:

Waarschijnlijk bestaat massage al even lang als de mens zelf. Het is iets wat iedereen uit zichzelf al doet. Apen vlooien elkaar, dieren likken zichzelf en mensen wrijven over een pijnlijk lichaamsdeel. Masseren is misschien wel de oudste vorm van medische behandeling. Het woord ‘massage’ is vrij jong en waarschijnlijk afkomstig van het Arabische woord ‘massah‘, dat ‘strelen met de hand’ betekent.

Jaar 500 v. Chr. Griekenland: In deze periode wordt de mens onderscheiden in: MENS-lichaam & MENS-geest .Er wordt een begin gemaakt met een meer medisch wetenschappelijke benadering (Hippocrates). Binnen de massage wordt onderscheid gemaakt tussen hygiënische & therapeutische massage.
Jaar 131-210: Galenus, een Grieks/Romeinse arts, schreef boeken over massage en lichaamsbeweging. Veel van zijn ideeën zijn tegenwoordig nog van belang. Gladiatoren werden voor en na een gevecht gemasseerd. Julius Caesar werd dagelijks gemasseerd om zijn zenuwpijn te verlichten.

De 18e en 19e eeuw: Massage werd steeds populairder in deze tijd. Dit kwam door de Zweed Per Henrik Ling wiens Zweedse massagesysteem over heel Europa werd verspreid. Hij verdeelde zijn behandelingen op in verschillende technieken van masseren. Zijn werk kreeg koninklijke waardering. Het systeem en de technieken wordt hedendaags nog steeds gebruikt. Hij was de vader van de klassieke massage, wat om die reden ook zweedse massage wordt genoemd.